О стихотерапији

„РУЖА СРЦА“ - песме Средишта -
исцељујућа моћ поезије и музике -

Ја памтим говор Тишине
и ветра у крилима птица
и снивам шапатом сунца
и одјеком камених литица…

Од давнина је позната исцељујућа моћ музике и речи. Древна племена и народи без писма са свих меридијана, одувек су у шаманским обредима, иницијацијама, сезонским светковинама и прославама – користили моћ музике, песме и плеса, не само у циљу преношења и очувања сопствене традиције и заједништва, тј. потврђивања осећаја племенске припадности и повезаности, већ и у циљу очувања телесног и душевног здравља, односно психо-физичког нормалитета припадника заједнице. Речи шамана (исцелитеља), најчешће певане уз ритмичке звуке добоша и мелодијских инструмената, имале су магијску моћ у ритуалима прошишћења и исцељења. Од прадавних времена до данас, музика, ритам и реч (песма пре свега), када се правилно користе, имају важну улогу у исцељивању и очувању душевног и телесног здравља, повезивању људи од срца-срцу и уздизању свести и духа заједништва. Савремени масовни концертни спектакли заменили су шаманске обреде и племенске светковине, а књиге и разне публикације (писана реч) – замениле су усмена предања и песме које су старији преносили млађима с колена на колено.

 

У нашем народу постоји изрека: „Лепа реч и гвоздена врата отвара.“ Та врата су – врата човековог срца, а лепа реч је данас потребнија него икад. У време свеопште технологизације, отуђења, мас-медија и мас-културе, свеопште загушености информацијама и агресивне (зло)употребе речи – лепа реч, она која дира и отвара људско срце – постала је права реткост. Тишина је још ређа привилегија. Како је људски ум углавном ненаучен (тачније: одучен) да слуша и чује тишину и препозна поруку коју она носи, духовна музика и поетска реч који су најближи изворној Тишини и магијској моћи првобитне Речи, тј. звука („У почетку беше Реч“)- остају најадекватнији преносиоци значења и зрачења поруке Извора која нас исцељује и враћа целовитости и Јединству. Јер, основна болест савременог човека је фрагментација (распарчаност) индивидуалне свести и душе (као производ егоистичног ума) која се, природно, шири на ниво колективне свести која постаје индивидуалистичка, међусобно (п)одељена и одвојена од целине стварности. Фрагментација је тако потпуна, а распарчана свест, односно лажна свест не-јединства, води у болест.

 

Одвојеност од Целине води дисхармонији, дисхармонија дисфункционалности свести (ума), што се преноси на телесни ниво, па тако у реалности имамо свеопшту борбу на свим нивоима: од нивоа индивидуе (унутрашњи конфликти), преко народа (ратови између држава), до планетарног нивоа (глобално уништавање природе, рат против Живота!).

 

На ћелијском нивоу, та свеопшта битка свих против свих, неповезаност и непрепознавање јединства, тј. целине организма – манифестује се као рак – борба агесивних, одвојених ћелија тела против других ћелија истог тела и целине организма, рат чији је крајњи исход у случају победе „агресора“ – смрт целине, односно пораз и једних и других. Хаотичан, немиран ум, одвојен од свести Јединства, од Извора Живота – ствара патњу, разарање и смрт свуда око себе.

*

ТЕРАПИЈА МУЗИКОМ И СТИХОМ

Када нам се срца отворе и стану
једно наспрам другог као два огледала
ми капије Вечности тада отварамо
и кроз њих без покрета пролазимо…

*

Сврха музико и стихотерапије је умирење људског ума, спуштање свести у срце и успостављање изгубљене хармоније са Целином Постојања на нивоу Душе, која је седиште емоција. Емоције су кључ, је су енергетска храна и покретач свих људских акција. Балансирањем емоција, прочишћавањем, исцељивањем и уздизањем у тачки Раскршћа (Срца) – балансира се цео организам и преводи из стања менталне узнемирености у стање спокоја и (пре)бивања у Срцу. Ово привидно спуштање из ума (са нивоа ментала) у Срце је, заправо, уздизање свести Јединства без које нема стварног здравља, ни опстанка човековог.

 

Човек који пребива у срцу, у Средишту Стварности, не може да повређује себе, ближње и друга жива бића. Човек који борави у срцу, у миру и љубави са собом и светом, не може да уништава живот у било ком облику. Човек који је достигао Ружу Срца – пребива у радости Бића где одвојености нема и не може је бити.

*

ЦД „РУЖА СРЦА“ – песме Средишта

Отворимо Срца за Добре Вести.
Уђимо у свете Љубави храм:
Само тамо можемо се срести
где Љубав брише страх, бол и срам…
*

На ЦД-у Ружа Срца, налазе се 33 песме посвећене љубави према Природи, Жени и Богу – укратко: Животу. Са пажљиво бираном музиком у позадини, оне чине целину која својом вибрацијом има моћ да покрене и прочисти емоције са подсвесних нивоа, смири ум (свест), и отвори Срце (надсвест) за бивање у Јединству.

 

Ови стихови имају моћ да окрену фокус свести (пажње) од узбуркане свакодневице, ка Извору Стварности у нама – нашем духовном Срцу. Процес који се одвија је усредиштавање. Зато у поднаслову ЦД-а стоји: Песме Средишта. Повлачењем свести од буке ума и пролазних мисли ка вибрацијама музике и стихова, ум се смирује, душа се чисти и отвара за дубљу стварност: Тишину која је Извор иза свих речи и звукова.
Да би процес исцељивања душе и тела и буђења свести био што успешнији, од суштинске је важности да одвојите посвећено време и обезбедите оптималне услове за слушање „Руже срца“: у тишини собе, без спољашњих узнемиравања. Ако живите у граду, знате да је тишина, заправо, највећа привилегија и најређе благо које можете себи да приуштите. Учините баш то! Пронађите, створите и поклоните себи време за бивање у Тишини. Видећете да је то највећи дар и чин највеће љубави и, истовремено – извор најдубље радости које себи можете пружити.

 

Стихови и музика снажно упућују на ту Тишину, на ту дубљу Истину у свакоме од нас, и на неки начин представљају припрему за скок у Тишину који свако својом свешћу мора да учини сам! Зато је добро да после сваке или после неколико одслушаних песама, направите паузу и останете у тишини: испражњени од уобичајених садржаја ума, свакодневних брига, планова, жеља… Једноставно, као што сте с пажњом слушали стихове и музику, са истом пажњом наставите да ослушкујете тишину иза музике и речи – као природан наставак и свеприсутну позадину или трећи исцељујући елемент овог ЦД-а. Јер Тишина то и јесте: она је нечујни кључни састојак који стоји иза моћи речи и музике и лечи на најдубљем нивоу – тамо где ни музика ни речи не допиру. Чућете је врло јасно ако своју пажњу (свест) одржите у миру, не допуштајући ни једној мисли да се наметне и заталаса глатку, смирену површину језера ваше свести.

 

Када је свест у том стању потпуног, непомућеног мира, без спољашњих узнемирујућих садржаја, она губи своје индивидуалне границе, шири се и стапа са космичком свешћу чији је неодвојив део. Свест ослобођена стиска его-ума враћа се своме Извору, својој свеукупности: Тишини која је колевка и матрица свега створеног. То је улазак у медитацију, у тиховање. То је повратак Дому.

 

Слушајте Тишину и она ће вас исцелити! Будити спокојни. Останите у Тишини.

*
Када волиш, стварна си.
И није важно кога:
адреса може бити лажна
али је љубав стварна
и само је она важна…
Воли и не питај коме
љубав дајеш.
Не можеш промашити Бога.
Само Њега љубиш,
љубећи ма кога.

*

Петар Шумски: РУЖА СРЦА – песме Средишта
Формат: аудио ЦД
Трајање ЦД-а: 63 мин
Цена: 500 дин
Поруџбине на: petar.shumski@gmail.com 

+ 381 (0) 64 26 52 916

 

Подели
error: Content is protected !!